« tillbaka

Förbered dig för en aktiv vinter

Planerar du en aktiv vinter är det dags att förbereda dig inför ev skidresor, långlopp eller annan fysiskt krävande aktivitet.

Många människor kommer varje år till fjällen utan tillräckligt mycket förbredelse vilket gör att de hamnar i skaran av människor med överbelastningsskador eller direkta ”trauman”, tex benbrott.

 

Våra 4 årstider speglar de aktiviteter vi väljer att göra under året. Varje säsong har sin charm. Just vintersäsongen tenderar dock att ligga i toppen i avséende på antal skadade då många åker oförberedda till fjällen för att åka skidor. Särskilt utförsåkning innebär en oerhört stor belastning på muskler, leder och ligament och behöver planeras.

 

Se till att du tränar upp din balans och koordination samt styrkan i de muskler som arbetar mest vid utförsåkning (framsida lår, i viss mån även baksida lår, vader, rumpa, mage, ländrygg).

 

Bra övningar är utfall, benböj, ”sick-sack-hopp” på ett ben, hopprep, balansbräda på ett ben, plankan, stående planka med bålrotationer, raka marklyft.

Publicerad: - Av: Mathias - Kategori:
« tillbaka