Åh nej, jag åt en frukt…!

« tillbaka

Åh nej, jag åt en frukt…!

Jag ställer frågan som så många gånger tidigare har ställts i SVT:s TV-program ”På spåret”; – Vart är vi på väg?   Min syn på alla de kosttrender och dieter som nu finns på marknaden är att ingen av dem, iaf inte mediellt, på riktigt pratar om eller ens snuddar vid kärnan till vad maten betyder för oss och varför vi faktiskt äter. Istället är fokus ännu mer än tidigare på att gå ner i vikt och att detta är det enda som betyder något. Men vår hälsa och fysiska och mentala funktioner då?   Det tenderar att alltid bli så svart eller vitt, antingen är man LCHF:are, Paleo-ätare, Kaloriräknare, Atkins:are osv osv. Är man inte anhängare till någon av de alla kostinriktningar som finns är man inte med i matchen och det är för många svårt att förstå hur man annars kan göra. Vad äter man då?

Ett exempel: Som strikt LCHF:are är tanken att man ska hålla sig under 20g kolhydrater/dag. Men om jag vill äta ett äpple då? Ett äpple innehåller ca 15-17g kolhydrater (vikt=110-120g/äpple) vilket gör att om jag ska äta flera mål mat den dagen måste jag vara extremt snål med kolhydrater resten av dagen. Men vad har ett äpple, och även andra frukter, gjort för ont för att inte få finnas med i en varierad kost? Kan man inte ens äta ett äpple för att ”reglerna” inom en viss diet eller kostideologi omöjliggör detta behöver man tänka om anser jag. Kost bör och ska vara individanpassad för att fungera på lång sikt. Att äta bra och näringsrik mat är så mycket mer än att hela tiden följa en mall. Kanske är det tom så att mallen inte är för dig!?!? Det finns människor som fungerar jättebra på protein och fett (protein:are) men det finns också människor som fungerar lika bra på kolhydrater och protein (kolhydrat:are och/eller mix:are). Vissa kan äta stora mängder grönsaker men nästan ingen frukt och andra kan äta relativt mycket frukt men mindre grönsaker.

Ett exempel: I flera fall har jag hjälpt människor av annat genetiskt arv (särskilt afrikaner och asiater) med sin kost. Dessa personer har under många år (ibland hela sina liv) ätit mat som förvisso är normal för Sverige och/eller den region där de bor men som inte alls stämmer överens med deras biokemi vilket gjort att de ofta är sjuka, har finnar, oftare drabbas av skador och huvudvärk. Genom att titta på deras individuella förutsättningar när det gäller kost har samtliga börjat må och fungera bättre.

Publicerad: - Av: Mathias - Kategori:
« tillbaka