« tillbaka

Barn föds sockerberoende

Ja, så kan det faktiskt vara.

Ett barn kan födas som missbrukare om mamman är det. Sockerberoende hanteras numera i princip på samma sätt som beroendet av andra droger. Socker och amfetamin fäster tex på samma receptorer i hjärnan vilket innebär att man får liknande fix när man äter socker som om man tar amfetamin.

När jag var och handlade på Lidl igår var en pappa och hans dotter där. Dottern sprang raka vägen till hyllan med JÄTTE-LÄSK-FLASKORNA och plockade ner en ”coca-cola- look a like”. Sedan hämtade dem mängder av vitt bröd… Såg inte mer men det räckte för att förstå att det troligtvis saknas insikt och kunskap om hur allvarligt det är att hela tiden serva barnen med socker. Om man lär ett barn, i tidig ålder, att ”fixen” finns i läsk, vitt bröd, godis och andra energipackade ”livsmedel” kommer barnet programmera sin hjärna att komma ihåg vilka varor som innehåller socker. När blodsockret faller kommer direkt en bild på någon av de källor/”livsmedel” som barnet lärt sig innehåller mycket socker. Detta sker automatiskt och är inget barnet tänker på eftersom det är normalt för barnet. Om inget drastiskt sker under barnets uppväxt som gör att det får anledning att ompröva sitt betéende kommer det med största sannolikhet att falla in i statistiken på feta ungdomar och senare vuxna.

Lär istället barnen att det söta finns i frukt och bär. Då kommer detta bli en automatisk handling istället för att jaga coca-cola flaskor, godis, vitt bröd, hamburgare etc etc. Ge barnen en ärlig chans!!!

Publicerad: - Av: Mathias - Kategori:
« tillbaka