Senaste nytt från ”matvärlden”

« tillbaka

Senaste nytt från ”matvärlden”

Wow! Det blåser vekligen nya vindar när det  gäller synen på mat.

 

Kostdebatten kring lågkolhydratkost och den fettfobi som vi utvecklat sedan början av 80-taket är het just nu. Överallt kan man läsa och se något om detta.

 

Sverige är enligt den senaste statistiken det enda landet i världen där antalet överviktiga och feta har avtannat och ligger kvar på samma nivå från föregående år. Förhoppningsvis är detta ett tecken på att något håller på att hända i ”mellanmjölkens land”.

 

Jag har i flera år pratat om att äta näringstät och energisnål mat och är nu superglad att debatten om kostens betydelse för vårt välmående får plats i media. Det är viktigt att de livsmedel man väljer ska vara just LIVS-medel och gärna så nära ursprungsform som möjligt, sk ”wholefood”, för att få i sig bra näring, naturliga fibrer och hålla blodsockret på en jämn låg nivå.

 

Att den kolhydratfattiga maten där man istället äter rikligt med grönsaker, protein och fett är överlägsen den fettsnåla maten börjar alltmer stå klart och trenden pekar åt att den kritiska massan som behövs för att detta ska bli vedertaget som standard växer alltmer.

I allt detta surr bör man komma ihåg att vi alla är olika och behöver olika livsmedelskällor och mängder/proportioner för att fungera optimalt.

 

Alla de kunder jag har coachat har minskat sitt intag av kolhydrater och valt kolhydrater från källor som är naturliga i form av frukt och bär, grönsaker, bönor och nötter. Hur stor mängd respektive person äter är dock högst individuellt.

 

I media är tyvärr fokus med lågkolhydratdiet endast på att bli smal och principen ”allt eller inget” gäller. Det jag menar är att man antingen är med i ”den fettsnåla panelen” eller så är man med i den ” kolhydratsnåla panelen” och inget därimellan.

Från att människor runt om i världen har varit/är snudd på maniska i strävan på att utesluta fett ser jag en risk i att samma sak nu händer med kolhydrater. Läser man huvudrubriker snarare än verklig fakta om lågkolhydratkost och dessutom är oförmögen att se helheten kan i princip frukt nästan anses dåligt för att den innehåller fruktsocker. Och i en strikt LCHF-diet där man äter max 20gram kolhydrater/dag kan man knappt äta ett äpple per dag. Sedan har man fyllt sin kvot kolhydrater…

 

Detta sänder fel signaler.

 

Det hela handlar istället om tajming, mängd och val av källa.

Med det sagt vill jag rekommendera att trots att man äter enligt en lågkolhydratdiet kan man äta varierat och blanda både frukt, bär, grönsaker, bönor för att få i sig kolhydrater. Intaget av dessa tillsammans med övrigt intag vid samma måltid samt insulinkänslighet och om man är aktiv (tränar) är faktorer utöver själva kolhydratkällan som avgör om man får ett större eller mindre blodsockersvar i kroppen efter måltid.

 

Lågkolhydratkost är helt klart rätt väg att gå för bättre välmående framöver.

Kom dock ihåg att äta rikligt och varierat med grönsaker för att få i dig all näring du behöver. Ät naturligt fett i kött, smör, oljor, vegetabilier, fisk etc. Variera också proteinkällorna och ät 1,2-1,5g/kg/kroppsvikt per dag. Och slutligen, fortsätt äta frukt och bär men var noga med mängden och tajmingen. Ett tips om du vill kunna fortsätta äta frukt och bär är att äta lite bär (1dl) alternativt en valfri frukt (gärna syrlig frukt såsom grönt äpple, apelsin, grape) till frukost tillsammans med proteinkälla och likadant vid måltid efter träning.

De övriga måltiderna kan vara snålare på kolhydrater och rikare på fett, (håll dessa måltider näringstäta genom att äta rikligt av varierade grönsaker – de naturligt förekommande kolhydraterna i grönsaker varierar kraftigt men genom att blanda och variera olika grönsaker blir det dock inte några stora mängder från en enda källa).

 

Publicerad: - Av: Mathias - Kategori:
« tillbaka