« tillbaka

Sluta banta – börja träna!

Det är många som använder sig av någon ”bantningsmetod” för att gå ner i vikt. Jag känner dock inte till någon som lyckats hålla sin viktnedgång efter ”bantningsperioden”.

Finns det något som är bra med bantning? Mitt svar på den frågan är – NEJ! Vid bantning äter man alldeles för lite för att kunna träna och fokus är bara på att ”tappa kilon”. Näringsmässigt begår man misshandel mot sin kropp och tenderar faktiskt att bli förgiftad om man håller på för länge. Dessutom blir man lite ”tom i bollen” och kan känna sig både yr och ovanligt trög i tanken. När man sedan börjar äta vanlig kost (om man använt någon form av vätskebaserad bantning) eller åter tar upp sina gamla vanor återgår man till sitt gamla beteende, samma vikt (eller mer). Varför? Ja, man har ju inte förändrat någonting…

TV-shop säljer som aldrig förr och preparaten och prylarna blir bara fler och knäppare. Vad är det vi köper egentligen? Köper vi förhoppningen om att slippa jobba med vårt invanda beteende, tankar och självbild? Slippa svettas och slita på gymmet? Visst vore det skönt om ett vibrerande bälte var lösningen eller dunderpillret som ska ta oss från lönnfet soffpotatis till ”superhot” och vältränad.

Tyvärr är det inga av dessa lösningar som fungerar. Och grunden till det är mycket enkel. Man behöver nämnligen också arbeta med sitt sätt att tänka och förhålla sig till sig själv för att få varaktig och bestående förändring.

Om du tror att de personer som står i rutan och säger att de numera slipper gå till gymmet för att träna rumpa, mage eller armar utan istället använder den ”fantastiska apparaten” 10-20 minuter per dag och får lika bra eller bättre resultat, är du på väg att bli grundlurad. Människorna står uppriktigt och ljuger alla tittare rakt i ansiktet. Dessa människor tränar stenhårt både på och utanför gymmet, har en noggrant avvägd kost och en disciplin utöver det vanliga för att se ut som de gör. Tro inget annat!

En bra grej är att se över vad man själv gör annorlunda än de som ser ut som man själv vill se ut som. På så sätt kan man ta reda på vad man behöver göra för att nå dit. De bantar garanterat inte! För det handlar ju om att skapa ett nytt beteende, en ny vana. Det du gör idag har givit dig en massa extra kilon på kroppen och fortsätter du som du gör kommer du troligen att lägga på dig ytterligare ett par kilo att dra runt på. Du behöver göra något annat! Hitta ett sätt att gå tillväga på som är hållbart för resten av ditt liv. För du vill väl ha en väl fungerande, stark och frisk kropp även i framtiden?!?

Sikta på långsiktighet och ett hälsosamt liv.

Publicerad: - Av: Mathias - Kategori:
« tillbaka