« tillbaka

Mental styrka och positiv attityd gör susen

Alldeles för ofta har jag sett människor vika ner sig, tappa fart och motivation när de som bäst behöver all sin styrka, hunger och energi för att övervinna utmaningen de står inför och ta sig vidare. Helt klart är att ju högre mål man sätter upp för sig själv och sin träning desto större och tuffare utmaningar kommer man att ställas inför på vägen dit. Har man satt för tuffa mål kommer det troligen att upplevas som nästintill hopplöst att ens börja eftersom man är så långt ifrån dem både fysiskt och psykiskt (psykiskt i den aspekten att man inte ens kan föreställa sig, och förankra en känsla av, att man har nått sitt/sina mål). Det spelar då ingen roll hur mycket man anstränger sig, man kommer ingenvart…

 

Jag låter de personer som jag coachar drömma stort och önska sig precis vad de vill när de sätter sina mål med sin träning. Genom att drömma, visualisera och önska kan de sedan planera och strukturera konkreta handlingar som tar dem framåt mot sina mål. Detta skapar en positiv upplevelse och de känner sig ofta starka, positiva och handlingskraftiga här och nu. De får ofta tillräckligt med energi för att även möta andra utmaningar i livet vilket i sin tur bidrar till personlig utveckling.

 

Ett exempel inom mental träning:

För att skapa kraft och energi i nuet kan man, liksom mina kunder får göra, leva sig in i hur det skulle vara att redan ha uppnått sina mål. I situationen när man upplever att man nått sina mål kan man fantisera och frambringa alla de känslor och bilder man vill ha och ta med sig dessa till det nuläge man befinner sig i och därmed låta de positiva känslorna och bilderna ge fart åt oss redan idag.

Genom att hämta kraft och energi ifrån ett framtida önskvärt scenario är det möjligt att ta sig igenom de tuffaste utmaningarna på vägen. Om man av någon anledning tappar lite fart och energi kan man snabbt och lätt visualisera att man åter igen har nått fram till sina mål där man är stark, glad och fokuserad (eller vad man nu själv vill uppleva och känna när man nått dit) och vips så har man laddat med ny energi och kan på nytt motivera sig att kämpa vidare.

 

Att på detta sätt finna mental styrka är otroligt effektivt.

 

Förutom mental styrka behövs också en positiv attityd. Genom denna kan man möta utmaningarna med ett leende och kan glädjas åt att dem kommer istället för att våndas och låta dem ta energi från oss. Oavsett vad andra gör kan vi på det här sättet välja att bli mindre påverkbara. Vi kan istället välja vilka vi vill hämta inspiration ifrån och på så sätt börja bekräfta oss själva på ett positivt sätt och därmed förstärka allt som vi gör bra.

Då är det mycket mer troligt att vi når våra uppsatta mål och dessutom har kul på vägen.

 

Publicerad: - Av: Mathias - Kategori:
« tillbaka