Ta dig till toppform – och stanna där

« tillbaka

Ta dig till toppform – och stanna där

Jag tänkte i detta inlägg inspirera dig att ta dig till den form du vill vara i och dessutom ge dig ett mycket enkelt tips på hur du kan stanna där.

 

Tidigare i mitt liv spelade jag elithockey under ett par år och tränade då 4-5 ispass, varav 2-3 av dem passen även innehöll styrketräning före eller efter ispasset samt 2-3 matcher/vecka. Jag skadade mig dessvärre och efter en längre tids rehabilitering kom jag aldrig tillbaka till hockeyn. Dock fortsatte jag att träna på gym.

 

Från det att jag slutade spela hockey med upp till 8 tränings- och matchtillfällen per vecka tyckte jag att det var rena semestern att ”endast” träna 5 pass/vecka på gymmet. Jag tränade 4-5 ggr/vecka under 5-6år och var helt klart vältränad men inte alls så bra som jag skulle kunna ha varit.

 

Så en dag bestämde jag mig för att utbilda mig till Personlig Tränare. Jag studerade mycket och var oerhört intresserad av att lära mig mer om hur kroppen fungerar. Ganska snart började jag få helt andra resultat än jag tidigare fått av min träning. Jag lade om kosten och drog ner på antalet tillfällen till max 4 och prioriterade kvalitet före kvantitet. Successivt började jag att förstå hur jag med målmedvetenhet och fokus kunde få bättre resultat av min träning, på färre tillfällen än tidigare. Detta var en riktig ”aha-upplevelse”.

 

Under åren som gått har jag ständigt förfinat kvaliteten på min träning, maten jag äter och hur jag arbetar med mina målbilder, fokus och attityd. 2009 tävlade jag i bodybuilding och fick då ännu mer insikt i kroppsliga processer och hormoner som styr fettförbränning och muskeltillväxt vilket var en fantastisk lärdom.

 

Nu, 3 år senare är jag fortfarande i tävlingsform och blir ständigt bättre och bättre. Vad är då nyckeln, hur gör man?

 

Här följer ett förslag på hur du kan göra:

 

Grunda din träning på styrketräning för bästa effekt samt för balans mellan kroppens muskler och minimering av skador.

Sätt upp tydliga mål med din träning.

Bryt ner dem till delmål och skapa därefter en handlingsplan – ett träningsschema.

Bryt ner ditt träningsschema till vilka övningar du ska göra och undersök/lär dig hur du på bästa sätt gör slut på den muskel du vill komma åt i varje set du gör.

Sätt av en period i ditt liv då du satsar ordentligt och prioriterar din träning. Då gör du det under en begränsad tid vilket gör det lättare att vara extra disciplinerad med bibehållen motivation.

 

När du väl kommit till den nivå du vill vara på kan du välja att stanna där så länge du vill. Ja, du har ju redan gjort jobbet att ta dig dit. Så länge du gör det du gör nu kommer du alltså att kunna hålla dig på denna nivå framöver. En bra regel är att hålla sig till 90/10, dvs 90% av tiden håller du dig till dina rutiner och vanor som du skapat och 10% av tiden kan du ”slarva”, dock med eftertanke.

 

Vill du dessutom använda din nya toppform till att göra något annat med kroppen än att endast styrketräna är den nu mer rustad för det än tidigare vilket gör att du med framgång kan utsätta den för nya utmaningar utan att den går sönder. Självklart är det viktigt att börja lugnt om det du vill göra är helt nya rörelser och belastning för din kropp.

 

Så summan av kardemumman är:

 

Avsett en period i livet då du prioriterar din träning och kost. Var disciplinerad. När du nått den nivå du är nöjd med behöver du endast göra det du gör just där och då för att stanna kvar där, dvs träna med samma vikter och kör samma antal repetitioner och set samt ät näringsrik och balanserad kost så behåller du allt du byggt upp. När du använder din nya styrka i andra träningsformer och rörelser bör du vänja kroppen vid dessa påfrestningar genom att börja lugnt.

 

Det jag beskrivit är en effektiv metod till att ta sig till nästa nivå i sin träning.

 

Lycka till!

/Mathias

Publicerad: - Av: Mathias - Kategori:
« tillbaka