Ta kommandot i ditt liv

« tillbaka

Ta kommandot i ditt liv

Är du ett offer för omständigheterna eller gör du aktiva val för att nå dit du vill?

Pratar du med dig själv och andra människor i termer såsom ”man”, ”försöka”, ”bör”?

Använder du dessa ord i sammanhang som rör dig själv gör du dig fullständigt neutraliserad. Detta vittnar bland annat om att du antingen är ett offer för omständigheterna och alltså undviker att ta ansvar för ditt liv eller att du kommunicerar (både med dig själv och andra) i termer som ”jag”, ”ska”, ”vill” och alltså tar ansvar för ditt liv.

 

Det kan verka som små bagateller men faktum är att dessa ord är otroligt kraftfulla. Uttrycken ”Man borde ta tag i träningen nu” eller ”Man försöker göra så gott det går” är båda neutrala och utan kraft, energi och ansvar. Man hoppas mest på att någon annan ska ta tag i saker och ting. Om du istället säger ”Jag ska ta tag i träningen nu” eller ”Jag vill göra mitt bästa” har du givit dig själv och de som du kommunicerar med tydliga signaler om att du har tagit befälet och kommer att göra dessa saker. Du blir handlingskraftig och full av energi och målmedvetenhet.

Det går självklart att applicera på en mängd andra områden.

 

Ett annat område som detta går att applicera på är när du reser.

Många gånger när jag själv är ute och reser ser jag ständigt tusentals människor som låter sig bli offer för all skitmat som serveras på flygplan, flygplatser, tåg och tågstationer, för att inte tala om alla bensinstationer när man bilar… När du är ute och reser, är du då tvungen att köpa det som erbjuds eller tar du ett par extra minuter och handlar bättre mat i en livsmedelsbutik eller har du till och med förberett en matsäck hemma eller med hjälp av hotellet?

 

Tog med kokta ägg. Köpte frukt, nötter, grovt bröd, 200g rökt skinka.

 

Om du tar ansvar för att du själv ska må bra, vara frisk, orka utföra ett gott arbete och ev ta hand om familjen är det värt att göra det lilla extra för att kunna äta bra mat.

Exempel på det jag menar är: ”Jag fick äta en korv på vägen för det fanns inget annat”. I det här fallet har du låtit andra bestämma hur du ska må och alltså undvikit att ta ansvar för det du eftersträvar (må bra, vara frisk, orka utföra ett gott arbete och ev ta hand om familj).

 

Om du istället gör följande: ”Jag svängde in på en livsmedelsbutik på vägen och köpte frukt, nötter och en bit grillad kyckling.” I det här fallet sökte du aktivt upp en butik där du själv kunde välja vad du vill äta, du tog fullt ansvar för att ”må bra, vara frisk, orka utföra ett gott arbete och ev ta hand om familj”. Dessutom fick du mycket näring som ger energi och blev säkert därför också en bättre bilförare.

 

Ta tag i ratten och styr ditt eget liv!

 

Publicerad: - Av: Mathias - Kategori:
« tillbaka