Alpin skidåkning – en utmaning

« tillbaka

Alpin skidåkning – en utmaning

Äntligen har den alpina säsongen dragit igång ordentligt! 🙂

Men är du tillräckligt förberedd? Krafterna, dvs belastningen, i knä och höftled och således rygg är nämligen enormt stora och för att undvika överansträngning i dessa regioner behöver man förbereda sig med lämplig styrketräning.

Enligt en studie på belastning i höftled i samband med promenad, löpning och olika typer av alpin skidåkning publicerad av US National Library of Medicine från 1999 fick de fram att belastningen i höftled i samband med alpin skidåkning låg mellan 4,1 x kroppsvikten (lätt lutande backar och lugna svängar) upp till 9,3 x kroppsvikten (brant lutning och snabba svängar).

Notera att dessa belastningsfaktorer gäller per kroppssida per sväng!

Vad innebär då detta?

Jo, om till exempel en kvinna väger 60kg kommer hennes belastning i höftled (per sida och per sväng) variera mellan ca 240kg till 558kg. När senast tränade enbensknäböj eller utfall med över 200kg!?!? Lägg sedan till att man åker en hel dag, eller till och med varje dag under en långhelg eller hel vecka!

Sammantaget blir belastningarna i knä och höftled (och även ländrygg) som du kan se enorma. Kroppen är förvisso fantastisk på att hantera dessa krafter men många gånger till priset av att någonting till slut ger vika. (Ofta är det ens svagaste punkt som drabbas eller den/de delar som tar över/avlastar den/de svaga punkten/punkterna.)

Har man övervikt och dessutom är otränad kommer som du förstår belastningen bli ännu högre till priset av att musklerna och lederna (knä och höft) löper stor risk att drabbas av överansträngning.

Så se till att du kommer förberedd till skidbacken! Så har du bokat/planerat att åka skidor under påsk är det dags att börja träna nu.

Tips! Som medlem på Coach M Online kan du välja ”kondition” när du väljer inriktning för din träning. Då får du effektiva träningsupplägg för att bygga både erforderlig styrka och god kondition för att vara väl förberedd för flera olika typer av aktiviteter/sporter/idrotter.

Publicerad: - Av: Mathias - Kategori:
« tillbaka