För ett lyckat resultat av viktminskning behövs mer än bra och effektiva upplägg för kost och träning. Man behöver också få med den mentala biten, och då särskilt självbilden.
Skrota kaloritänket. Fokusera istället på VAD du äter och vilka källor du väljer snarare än mängden energi ett visst livsmedel eller måltid innehåller om du önskar uppnå optimal hälsa och funktion. Detta gäller särskilt för en optimal fettförbränning i samband med viktminskning.
Upp emot 3000 växter på jorden har funnits ha positiv och potentiell verkan för att bota cancer. 70% av dessa återfinns endast i regnskogen av vilken dagens forskning endast utforskat ca 1%… Det har också visat sig att maskrosrot, kamomill, hibiscus, citrongräs, vitt te och långpeppar har stor positiv potentiell effekt när det gäller att […]
Hur vår matproduktion ser ut idag är något vi definitivt bör ifrågasätta. Denna dokumentärfilm, ”OMG/GMO” är skapad av en amerikansk 3-barnspappa som ställde sig frågan: ”Vad innehåller maten jag ger mina barn?” Det visade sig att i princip all mat familjen åt innehöll GMO – Genetically Modified Organism, eller Genmodifierad Organism på svenska. Filmen finns på […]
Det mest populära kosttillskottet som köps idag är C-vitamin. Men behöver vi verkligen det tillskottet? Det rekommenderade dagliga intaget C-vitamin för en vuxen person är enligt Livsmedelsverket 75mg. En brustablett av C-vitamin ger 1000g!!! Mer är inte alltid bättre och faktum är att intag av alltför stora doser C-vitamin på regelbunden basis kan resultera […]
Jag ställer frågan som så många gånger tidigare har ställts i SVT:s TV-program ”På spåret”; – Vart är vi på väg? Min syn på alla de kosttrender och dieter som nu finns på marknaden är att ingen av dem, iaf inte mediellt, på riktigt pratar om eller ens snuddar vid kärnan till vad maten […]
Fick tips om denna artikel om vad som faktiskt fungerar när det gäller vilken mat vi mår bäst av att äta. Artikeln i SvD är skriven av Göran Burenhult, professor emeritus i arkeologi vid Uppsala Universitet Campus Gotland och Staffan Lindeberg, läkare och docent i allmänmedicin vid Lunds Universitet, och handlar om de grundläggande och uppenbara fakta […]
Vart är vi på väg? Just nu är vi människor, djur och växter och hela moder jord sjukare än någonsin. Och läkemedelsindustrin gnuggar händerna inför kommande rekordvinster för att vi inte orkar ta tag i orsakerna till varför vi alla mår så dåligt. Den generation barn som växer upp nu kommer att ha mycket att […]
Hur är det egentligen, måste man gå på ”diet” för att bli smal, må bra och bli allt man drömmer om? Svaret på den frågan är nej! Varför ens använda ordet diet!?! Det finns enligt mig ingen diet som fungerar och som får oss att må och fungera bättre utan att den har övergått till […]
Många människor är fortfarande fast i gamla vanor och ”tänk”, särskilt när det gäller maten man äter. Hur är det egentligen med frukosten till exempel? Behöver man äta ”fil och flingor”-frukost med en ostsmörgås samt dricka ett glas juice för att kunna kalla det frukost i traditionell mening? Ja många jag pratar med har spontant en bild av en […]
Wow! Det blåser vekligen nya vindar när det gäller synen på mat. Kostdebatten kring lågkolhydratkost och den fettfobi som vi utvecklat sedan början av 80-taket är het just nu. Överallt kan man läsa och se något om detta. Sverige är enligt den senaste statistiken det enda landet i världen där antalet överviktiga och […]
I höstas började jag läsa om den sk ”epigenitiken”. Enkelt kan man beskriva epigenitiken som de faktorer som styr huruvida våra gener uttrycker sig positivt eller negativt. Dessa faktorer har direkt samband med fetma, diabetes, stress och cancer. I det avsnitt av vetenskapens värld som sändes igår kan du få en inblick i hur detta fungerar […]
Såg just ett fantstiskt bra avsnitt av Korrespondenterna på SVT Play. Det handlade om världens konsumtion av socker och dess enorma effekter på vår egen och jordens hälsa. Antalet överviktiga fullständigt skenar och allt fler får diabetes och cancer. Värst är det i Indien som idag har flest diabetiker i världen… Önskar att alla ser detta avsnitt […]
Den här rätten är en relativt snabb rätt att tillaga och har en god kryddning med en fräsch sallad. Kom ihåg att använda så mycket ekologiska råvaror som möjligt. Mängderna är för 1-2 personer. Gör såhär: -Skär upp 2st kycklingbröstfiléer (ca 225-250g). -Hacka en vitlöksklyfta och lite färsk ingefära. – Häll 2-3msk olivolja i […]
För ett tag sedan fick jag en fråga om jag kunde lägga ut lite recept för att på så sätt ge lite ny inspiration i köket. Det är klart jag kan tänkte jag! 🙂 Här följer ett recept på ugnsstekt fläskkarré med sallad. 2-3 personer – Sätt ugnen på 200 grader. – […]
Maten du äter är information till din kropp. Information som styr vilken typ av energi som kan skapas. Äter du skräpmat kommer du få ut ”skräpenergi” och äter du friskmat kommer du få ut ”friskenergi”. I den nya världen har man insett att människan är självläkande, (under förutsättning att skadorna inte är alltsör stora), om rätt förutsättningar ges och att vårt naturliga tillstånd […]
Efter en timmes kostgenomgång med kund idag tänkte jag dela med mig av några saker vi pratade om. En mycket bra grundregel är att den ska vara näringstät och kalorisnål. Att äta en sallad gjord på en riklig blandning av grönsaker till lunch och middag (eller som en del av lunch och middag) säkerställer du att du får […]
Den senaste forskningen har kommit fram till att allt är energi. Varje fysisk kropp(människor som djur), växter, berg, prylar etc är i sin ursprungliga form sk ”kvantpartiklar”, energi. Detta synsätt öppnar oerhörda möjligheter till nya tankesätt. Du är inte bunden till att ”bara vara din kropp” utan kan själv bestämma vem du vill vara, vilka tankar som ska […]
Möt Christine, en härlig tjej med stort engagemang och kämpaglöd som jag coachade under 6 veckor nu i höstas. Under de 6 veckor jag coachade henne nådde hon fantastiska resultat och nya insikter, både fysiskt och psykiskt, och jag tyckte att det skulle vara kul att få höra hur hon själv upplevde detta. Så jag ställde frågan om hon kunde […]
GI är ett index som anger hur snabbt 50g kolhydrater av ett visst livsmedel bryts ner och tas upp av kroppen, inget annat. Det säger alltså inget om kvalitén på livsmedlet i övrigt. Ett livsmedel med lågt GI kan alltså trots det låga värdet ändå vara mindre bra ur ett näringsperspektiv och tvärt om. Ett exempel […]
Träffade vår svenska sprintstjärna Charlotte Schönbeck härom dagen för att snacka kost inför den tuffa grundträningsperioden som är i antågande. Det handlar om att få till det rätta receptet för just hennes kropp för att optimera träningsresultatet och samtidigt få vara hel och frisk. Lite kuriosa: Under extra tuffa träningsperioder är det oerhört viktigt […]
Efter en kostföresläsning i helgen på nästan 3h för hockeygrabbar födda -02 och deras föräldrar blev det getingsvärm runt det lilla bordet där jag skulle demonstrera min populära smoothie. Roligt att både förädrarna och barnen tyckte den var smarrig. Den funkar lika bra som frukost och mellanmål och går att göra i alla möjliga smaker. […]
Hur startade du din dag? Åt du frukost? På morgonen när du vaknar och efter träning är kroppen som mest mottaglig för mat/näring. Vad du då väljer att äta spelar stor roll för om du får ny energi eller blir tröttare. Blir du ofta trött och seg inom en timme efter att du ätit behöver […]
Ja, så kan det faktiskt vara. Ett barn kan födas som missbrukare om mamman är det. Sockerberoende hanteras numera i princip på samma sätt som beroendet av andra droger. Socker och amfetamin fäster tex på samma receptorer i hjärnan vilket innebär att man får liknande fix när man äter socker som om man tar amfetamin. […]
Det är många som använder sig av någon ”bantningsmetod” för att gå ner i vikt. Jag känner dock inte till någon som lyckats hålla sin viktnedgång efter ”bantningsperioden”. Finns det något som är bra med bantning? Mitt svar på den frågan är – NEJ! Vid bantning äter man alldeles för lite för att kunna träna […]
Tänk dig själv om du proppar i dig alldeles för mycket fet mat, inga grönsaker och en mängd alkohol vecka ut och vecka in. Dessutom har du stressen i vardagen att ta i tu med. När ska kroppen få vila!?!? Matstressen påverkar oss mer än vi tror och vårt humör styrs oerhört mycket av vår […]
Många krånglar till sin träning och kost genom att ständigt variera vad de tränar och äter. Det blir ingen struktur på varken träningen eller kosten. För bästa träningsresultat och allmänt välmående är det nödvändigt att du är konsekvent och skapar bra rutiner som kroppen hinner anpassa sig till. När det gäller träningen är mitt tips […]
Oh, yummie! Det här blev en riktigt fräsch, god och nyttig måltid. Bra proteinkälla = kyckling (hm, ser rosa ut på bilden, den var dock färdiggrillad… 😉 ), varierade grönsaker, och rikligt med nyttigt fett = avokado + olivolja. Det blev väldigt lite kolhydrater denna måltid vilket är helt ok. Fyller på med mer kolhydrater […]